Міфи про заморожені овочі та фрукти
На сьогодні особливою популярністю користуються заморожені овочі та фрукти. Вони мають тривалий термін зберігання, готові до приготування різноманітних страв, є важливим джерелом корисних речовин для здоров'я. На відміну від свіжих сезонних овочів та фруктів, заморожені продукти завжди доступні у будь-яку пору року.
У деяких споживачів заморожена продукція часто невиправдано викликає недовіру до її якості, поживної цінності. Але більшість поширених міфів про неї не відповідають дійсності, спростовуються науковими даними та досвідом експертів.
Міф 1. Заморожені овочі, фрукти менш корисні, ніж свіжі
Проведені дослідження показали, що сучасні інноваційні технології дозволяють максимально зберегти поживні властивості свіжих овочів, фруктів навіть після їх заморожування, що робить продукти корисними, цілком конкурентоспроможними зі свіжими, а іноді й кращими за якістю.
Міф 2. У заморожених овочах та фруктах містяться консерванти
Це не відповідає дійсності. Холод є найкращим консервантом, тому заморожування не потребує штучних «помічників», щоб зберегти продукт свіжим. Від поля зібраний урожай потрапляє прямо на виробництво для заморожування, тому не встигає зіпсуватися. Мікроби знищуються за допомогою миття плодів гарячою водою та обробкою парою під час осушення, низькими температурами при заморожуванні.
Міф 3. Заморожені фрукти, овочі втрачають поживні речовини, смак
Таке може бути тільки при недотриманні правил розморожування. Тому, щоб неповторний смак аромат, склад вітамінів, мінералів повністю зберігався в продуктах, їх необхідно правильно розморожувати:
- без попереднього розморожування одразу готувати на пару, відварювати у підсоленій воді;
- поступово розморожувати за кімнатної температури;
- вийнявши з морозильної камери, розморожувати в цілісній упаковці на нижній полиці холодильника (на ніч).
Повторно заморожувати продукти не можна.
Міф 4. Заморожені вдома фрукти та овочі кращі, смачніші, ніж магазинні
Це не зовсім так. Вирощені на власному городі, в саду та заморожені овочі, фрукти звичайно, смачніші. Але домашня морозильна камера проводить заморожування повільніше, утворюючи лід, не так дбайливо та якісно, як промислове шокове обладнання. Це позначається на зовнішньому вигляді та смаку продукту.
Міф 5. Заморожені овочі, фрукти коштують дорожче, ніж свіжі
Зазвичай – все навпаки. Заморожена продукція вимагає менше зусиль, витрат на обробку, зберігання та транспортування. Свіжі овочі дорожчають у ціні, особливо поза сезоном, мають менший термін зберігання, швидко псуються.